Dominikanska Republiken
start | DAGBOK | foto

Columbus utmattade och förvirrade besättning trodde att de kommit till Paradiset, när de vadade i land på stranden och såg de gröna, frodiga kullarna där bakom. Det var på julafton 1492 som ”Santa Maria” gick på grund och manskapet blev skeppsbrutna på en okänd strand, som Columbus ännu trodde låg i närheten av Indien. ”Detta måste vara världens vackraste ö”, hade han skrivit i dagboken några dagar tidigare, medan de seglade längs nordkusten. Han kallade ön Hispaniola – Lilla Spanien. Medan han väntade på att följeskeppet ”Pinta” skulle rädda dem började han söka efter det guld som skulle bringa honom heder och ära hemma i Spanien. Urbefolkningen hade silver och bärnsten i överflöd, men guld var det ont om. På flod- bottnarna lyckades man dock hitta några guldkorn som kunde tyda på större fyndigheter uppe i bergen, och medan 33 man lämnades kvar för att upprätta Nya världens första koloni, seglade Columbus hem för att berätta om sina upptäckter. Året därpå kom han till- baka som guvernör och grundade Amerikas första stad – Santo Domingo på sydkusten. Det är fascinerande att tänka på dessa de ”första turisterna i Paradiset” när man vandrar längs samma stränder 500 år senare. Några kilometer öster om platsen där Columbus klev i land ligger nu de eleganta hotellen vid Playa Dorada. Hotellområdet med sina tropiska parker, poolområden, golfbanor, shoppingcenter och sin gyllene sandstrand är ett semesterparadis fjärran från världens bråk och larm. Ett plastarmband som visar att man är på All Inclusive-semester är allt som behövs för att hotellets faciliteter ska stå till fritt förfogande. Mat och dryck ingår. Vill man inte annat är det bara att ge sig hän – njuta av livets goda och låta sig aktiveras av hotellets underhållningsutbud – betalade gjorde du redan när du köpte biljetten. Men då går du miste om det bästa en resa till Dominikanska Republiken kan erbjuda: Upplevelsen av det äkta Karibien~ Njut av strandlivet några dagar, men ge dig sedan ut på upptäcktsfärd: Besök byarna, marknaderna, möt vänliga och gästfria människor, lyssna på musiken – merengue är dominikanernas egen mix av calypso, reggae och salsa – smaka på lokala romsorter och unna dig en god cigarr! På sätt och vis är det synd att det bara är några timmars flygresa hit, för det gör att man glömmer avståndet. Egentligen borde vi komma till Hispaniola efter många veckors seglats över öppet hav. Först då skulle man känna hur långt hemifrån man egentligen är. För det här är en annan värld – den som de första européerna kallade Nya världen och som de tyckte var Paradiset. Betänk att det var på stranden där du solar dig som det moderna Amerikas historia började.

visste du att…

DOMINIKANSKA REPUBLIKEN utgör den östra delen av ön Hispaniola, den västra delen är Haiti. Columbus hittade fram till denna ö redan under sin första resa år 1492.  

I HUVUDSTADEN SANTO DOMINGO finns katedralen Santa Maria la Menor och gatan Las Damas, båda uppförda och döpta av de första européerna på ön.  

DEN SVENSKE BOTANISTEN Erik Ekman samlade växter här på 1920-talet och har två gator uppkallade efter sig på ön.  

BACHATA är en form av dominikansk countrymusik som spelas med bland annat bas, rivjärn och tambore- trummor. 

Merengue, all inclusive och härliga sandstränder under ”the caribbean sun”.

Fritidsresors Dominikanska Republiken är en jättesuccé. Här var vi först av de nordiska researrangörerna och har kunnat ”lägga beslag” på de mest attraktiva hotellen, alla i utmärkta lägen nära stranden. Flera av våra hotell tillämpar ”All Inclusive”, vilket innebär att allt från måltider och drinkar till sportaktiviteter och kvällsunderhållning ingår i grundpriset. Fritidsresor finns vid de fina stränderna i Playa Dorada och Cabarete på öns nordsida.

PLAYA DORADA är en naturnära och fridfull ort, där sol, bad och avkoppling står i centrum. Samt gott om sportaktiviteter för de som vill – det gäller inte minst golf, eftersom hela orten är uppbyggd kring en högklassig 18-håls golfbana. På alla våra hotell i Playa Dorada bor du med All Inclusive-paket och utmärkt boendestandard.

CABARETE ligger några mil österut och är surfarnas och brädseglarnas paradis tack vare sina härliga vågor och stadiga vindar. Orten är liten, men här finns några barer och restauranger. Väljer du Cabarete bor du närmare den dominikanska vardagen. Från båda orterna tar du dig lätt in till staden Puerto Plata med sina stilfulla koloniala byggnader och charmiga hamnkvarter. Härifrån kan du ta linbanan 8oo meter upp på klippan Isabel de Torres, från vars krön en imponerande Kristus-staty blickar ut över havet.

Sol och bad på fantastiska stränder är kanske det som främst får oss nordbor att längta hit under mörka vintermånader. Men Hispaniola är också en grön och naturskön ö och Dominikanska

Republiken ett land med spännande kultur och vänliga människor. För många besökare blir musiken det mest bestående minnet av landet. Överallt finns de livsbejakande tonerna av merengue och salsa. Det är svårt att inte ryckas med och ta några improviserade danssteg!   

 

HOTELLET

 

Puerto Plata Village består av flera byggnader som är uppförda i viktoriansk stil, som staden Puerto Plata. Stort poolområde där det dagtid arrangeras många aktiviteter och som varje kväll är scen för underhållning av olika slag. Vill du bo i juniorsvit så får du ett rymligare rum med sittgrupp och balkong eller markterrass i priset!

rummen: Dubbelrum med bad/dusch/wc, telefon, radio, kabel-TV, luftkonditionering. Grand lit förekommer.

grundpris: Plats i dubbelrum. Alla måltider, måltidsdrycker, lokala drinkar i barerna och hotellets aktiviteter.

tillval: Se prislistan!

övrigt: Byggt/tillbyggt och renoverat: 1989/97. 386 rum. Kassafack 125 :-/v.

*Barnpool 90 cm djup. Fyra restauranger, fem barer. Tennisbanor, volleyboll. Diskotek. Konferensrum. Natur-/hotellområde med lokal trafik. Minibuss till stranden flera gånger/timme.

adress: Playa Dorada, Puerto Plata

telefon: 809-320 40 12.

     

LA HISPANIOLA – COLUMBUS Ö

Tre fjärdedelar av den tidigare spanska ön La Hispaniola utgörs idag av Dominikanska Republiken. Denna, en av den karibiska övärldens verkliga pärlor, upptäcktes av Columbus under hans resa över Atlanten år 1492. Här bosatte han sig och La Hispaniola lär också ända fram till hans död ha förblivit Columbus favoritö. Och det är lätt att förstå. Här finns allt som ett paradis kan förmodas bestå av: intensiv grön tropisk regnskog, vita palmskuggade stränder, mörkgröna bergsmassiv som smeker den blå horisonten. Lägg därtill dagens spanskinfluerade städer med kolonial arkitektur och en kreolsk befolkning, som trots sin fattigdom med livsglädje gör allt för att du skall känna dig välkommen.

 

DAG l. Ankomst till Puerto Plata på öns nordsida, där reseledare och luftkonditionerad buss möter för en kort färd till den lilla kuststaden Cabarete för inkvartering och välkomstmiddag.

 

DAG 2. Förmiddagen ägnar du åt att besöka Puerto Plata med omgivningar. Det nordliga kustområdet benämns bärnstenskusten och detta med anledning av traktens rikliga fyndigheter av den skimrande stenen. I Puerto Plata finns även ett unikt bärnstensmuseum, som är väl värt ett besök. Du tittar också in i ett destilleri, där man framställer dominikansk rom. Du får se det spanskbyggda fortet San Felipe, som riktar sina idag tysta kanoner mot havet. Från 1500-talet och framåt var San Felipe ett strategiskt fäste för att avstyra fientliga invasioner. Under diktatorn Trujillos era användes fortet som ett mycket fruktat fängelse för politiskt oliktänkande. Idag hyser San Felipe ett intressant museum som väl dokumenterar dess färgstarka historia. Senare på dagen besöker du orten Sosua, som grundades på 1940-talet av judiska invandrare. Här råder det en nästan europeisk stämning med trädkantade gator och välansade små trädgårdar.

 

DAG 3. Du lämnar den nordliga kusten och färdas söderut mot Hispaniolas inland. Efter en kortare resa är du framme i landets nästa största stad, Santiago, med det stolta tillnamnet ”de los Caballeros”. Av det gamla koloniala och historiska Santiago återstår numera inte mycket, eftersom staden drabbats av ett flertal jordbävningar. Stadens huvudnäring är cigarrtillverkning; det anses allmänt att i Cibaodalen runt Santiago växer världens förnämsta tobak. Självaste Davidoff, som gör världens dyraste cigarrer, har övergett Kuba och övergått till att använda tobak härifrån. Du får tillfälle att besöka en cigarrfabrik för att studera urvalsprocessen, rullningen mm. Under den fortsatta färden byts det fuktiga klimatet i kustområdena ut mot frisk och klar luft, när du kommer upp i det centrala bergsmassivet. Liksom klimatet förändras floran från tung grönska till skir pinjeskog här i närheten av Karibiens högsta topp, Pico Duarte, 3I75 m ö h. Här odlas kaffe och kakao samt Hispaniolas berömda avocado. Du gör ett uppehåll i La Vega, där år I492 Columbus lät placera Nya Världens första kristna kors, som överräckts honom av drottningen Isabella strax före hans avfärd från Spanien.
På ungefär 1000 meters höjd, omgiven av ett magnifikt landskap, ligger övernattningsorten Jarabacoa. På kvällen rekommenderas ett besök i Jarabacoa stad. Kanske slinker du in på någon av tavernorna för att lyssna på bachata, balladmusiken som berättar om obesvarad och förlorad kärlek, eller den rytmiska merengue-musiken.

 

DAG 4. På morgonen gör du en utflykt i de skuggiga pinjeskogarna till Ranch Bayguate, varifrån du färdas med jeep till ett vackert beläget vattenfall, där du kan bada i det friska källvattnet. För den ridlystne ges tillfälle att göra turen på hästrygg genom det vackra landskapet fram till vattenfallet.
Under eftermiddagen reser du vidare söderut till huvudstaden Santo Domingo, där du skall stanna i två nätter.

 

DAG 5. Santo Domingo grundades redan år 1496 av Columbus bror Bartolomé och är därmed Amerikas äldsta stad. Under århundraden tjänade staden som bas för de spanska conquistadorerna under deras erövring av Sydamerika. Som ett arv från denna tidsera är Santo Domingo ornerad med förnämlig kolonial arkitektur, något som medfört en plats på UNESCOs världsarvslista. Under förmiddagen vandrar du i gamla stan för att se koloniala gator och hus liksom den imponerande katedralen från 1500-talet, Santa Maria de la Encarnacin. I denna Amerikas förstbyggda katedral tronar Columbus egen begravningssarkofag (även om det finns en motsvarighet i Sevillas katedral). I den gamla stadsdelen ligger även Casa Reales, en gång säte för Högsta Domstolen med domsrätt över hela den Nya Världen. Slutligen besöker du Alcazar de Co16n, där Diego, Columbus son och la Hispaniolas förste guvernör bodde och regerade. Detta mycket magnifika palats, en blandning av morisk och spansk-gotisk arkitektur liksom italiensk renässans, byggdes av 1500 Tainoindianer under överinseende av spanska arkitekter. Inte en enda spik har använts i konstruktionen av de 22 rummen och i det 70-talet dörrar och fönster finns ännu de ursprungliga låskolvarna av mahogny kvar. Eftermiddagen är ledig för egna strövtåg och besök i t ex Museo del Hombre Dominicano med en märklig samling av rituella djävulsmasker och karnevalsdräkter. Kvällens middag äter du på Meson de la Cava, inrymd i en grotta. Senare finns möjlighet att fortsätta natten på Santo Domingos berömda Casino Jaragua med dominikansk merenguemusik (middag och casino till extrakostnad).  

 

DAG 6. Resan fortsätter idag österut och du ägnar en del av förmiddagen åt San Pedro de Macoris, vars välstånd grundar sig på exporten av socker. Efterhand som invånarantalet växte genom europisk invandring, framför allt från England i början av 1800-talet, byggdes också San Pedro upp med eleganta palatsliknande bostäder i en blandning av nyklassisk och viktoriansk stil. Sedvänjorna i San Pedro är utpräglat engelska. Efter ytterligare ca 3 mil når du La Romana och konstnärsbyn Altos de Chavon, byggd så sent som år 1983, dock helt i spansk 1500-talsstil. Byn är idag ett konstnärs- och hantverkscentrum, naturskönt belägen med en magnifik utsikt över landskapet och den närbelägna floden Chavon. Här besöker du en konstutställning, vars målningar har landskapsmotiv, Indianmuseet samt den grekinspirerade amfiteatern, som har sett ett flertal världsartister som gäster, bl. a Frank Sinatra. Du övernattar i Juan Dolio vid sydkusten.  

 

DAG 7. Du vänder kosan mot norr och färdas genom småbyar över La Cordillera Oriental, den östliga bergkedjan, fram till Sabana de la Mar, där du åter möter havet i form av en väldig havsvik, Bahia de Samana. Här går du ombord på en farkost, som för dig till nationalparken Los Haities med bl. a öar som har ett kulört och spännande fågelliv. Av stort intresse är grottsystemet, La Arena, San Gabriel och La Linea, som har kvar indianska inristningar och figurer från den prekolombianska eran. På eftermiddagen för dig vår seglats till havsvikens norra sida, där du går iland på halvön Samana. Dagens slutmål är den stillsamma och glest befolkade nordkusten och Las Terrenas. Just på denna plats stötte Columbus på så oväntat motstånd från de inhemska Ciguayoindianerna att han skrev följande i sin dagbok den 12 januari I493: ”Jag har aldrig sett så många pilar flyga över mitt skepp” Columbus döpte följdriktigt platsen till Pilbukten och här kommer du att tillbringa natten.  

 

DAG 8. Idag går färden nordväst ut längs kusten mot byn San Juan. Kuststräckan är rik på undervattensgrottor samt andra naturens nycker såsom den vackra havslagunen Gri Gri med tillströmmande friskt bergsvatten. Framme i San Juan gör du en kort båttur och det blir också tillfälle till bad vid stranden Playa Grande. På eftermiddagen är du åter i Puerto Plata, där du inkvarterar dig på det hotell du valt för din vilovecka.

 

DAG 9 – 14. Sköna sol- och baddagar i Puerto Plata.  

 

DAG 15. Avresa från Puerto Plata.

 

DAG 16. Ankomst till Skandinavien.  

 

RESFAKTA

DAG 1. Skandinavien – Puerto Plata - Cabarete. Bussresa 1 mil. Måltider under flygresan samt middag ingår. Två övernattningar på hotell i Cabarete.

DAG 2. Utflykt till Puerto Plata och Sosua. Frukost och middag ingår.

DAG 3. Cabarete - Santiago – Jarabacoa. 8 mil. Frukost samt middag ingår. En övernattning på hotell i Jarabacoa.

DAG 4. Jarabacoa - Rancho Bayguate – Santo Domingo. 15 mil. Frukost och middag ingår. Två övernattningar på hotell Santo Domingo.

DAG 5. Stadsrundtur i Santo Domingo. Frukost och lunch ingår.

DAG 6. Santo Domingo – San Pedro de Macoris – Altos de Chavon – Juan Dolio. 17 mil. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Juan Dolio.

DAG 7. Juan Dolio – Sabana de la Mar – Los Haitises Nationalpark – Las Terrenas. 15 mil. Frukost och middag ingår. En övernattning på hotell i Las Terrenas.

DAG 8. Las Terrenas – San Juan – Puerto Plata. 20 mil. Frukost ingår. Sju övernattningar på hotell i Puerto Plata.

DAG 9 – 14. I Puerto Plata. Måltider enligt respektive hotells faktaruta.

DAG 15. Avresa från Puerto Plata. Mål- tider under flygresan ingår.

DAG 16. Ankomst till Skandinavien. Frukost under flygresan ingår.

I resans pris ingår (om ej annat anges) samtliga aktiviteter, utflykter och inträden i det ordinarie programmet. Alla hotell är av god mellanklass med privat dusch/wc.